Skip links

Vloeiendheid

Wanneer we via een gesprek een boodschap trachten over te brengen, zijn spraak en taal de instrumenten om dat te realiseren. Idealiter verloopt dit op een vlotte manier. Vlot spreken kenmerkt zich door onderstaande kenmerken:

  • de klanken volgen elkaar vlot op tot woorden, zinsdelen en zinnen.
  • er wordt gesproken met een zekere spreeksnelheid.
  • het spreken voelt inspanningsloos aan.

Geen enkele spreker spreekt perfect vloeiend in alle omstandigheden. De continuïteit van de spraak wordt regelmatig onderbroken omwille van geheugenwerking, aandachtsprocessen, taalordening en de uitvoerbaarheid van de spreekbewegingen. Zo ontstaan normale onvloeiendheden. Een onvloeiendheid waarbij de opeenvolging van woorden wordt onderbroken. Voorbeelden hiervan zijn: stille pauzes, opgevulde pauzes, woordherhalingen, zindsdeelherhalingen en valse starts.

Dergelijke normale onvloeiendheden hebben een functie en zijn goed te onderscheiden van stottermomenten (ook wel abnormale onvloeiendheden genoemd).

Bij een stottermoment gaat het om een onderbreking binnenin het woord. Er zijn drie soorten te onderscheiden: herhalingen, verlengingen en blokkeringen. Deze onvloeiendheden doen zich ongewild en onvrijwillig voor en hebben geen functie.

Deze soorten onvloeiendheden worden nauwelijks (minder dan 3 op 100 woorden) gemaakt door kinderen die vloeiend praten. Het verlies van controle bij deze soort onvloeiendheid kan gepaard gaan met eerder negatieve gedachten over eigen spreken en overkomen. Deze gedachten kunnen dan weer niet helpende emoties met zich meebrengen (zoals angst, schaamte, frustratie,…) wat op zijn beurt weer mogelijks kan leiden tot bijkomende stottergedragingen (aangezichtstrekken, bijbewegingen van de ledematen,..).

Stotteren is een universeel verschijnsel. We zien het voorkomen in alle talen en culturen met een gemiddeld percentage van 1 à 1,5% over de gehele bevolkingsgroep. Het onstaan van stotteren doet zich meestal voor tijdens de kinderleeftijd met een gemiddelde leeftijd van 3 jaar en 3 maanden.

In de loop van de voorbije decennia zijn er verschillende theorieën en modellen ontwikkeld die enig licht trachtten te werpen op de ethiologie van stotteren. Hoewel niet onbesproken bestaat er vandaag toch enige consensus omtrent een geïntegreerde visie op de etiologie van stotteren. Louter de aanwezigheid van stotteren in de spraak van een persoon wijst op een zekere predispositie (genetische aanleg) voor stotteren. Het stotteren komt pas werkelijk tot uiting wanneer er ook, voor de persoon die stottert, uitlokkende factoren aanwezig zijn (voorbeelden zijn: fysieke vermoeidheid, tijdsdruk, gedragskenmerken zoals hooggevoeligheid en perfectionisme..). 

Sommige kinderen die beginnen stotteren, herstellen spontaan (d.w.z.: zonder hulp van stottertherapie). Spontaan herstel treedt meestal op binnen een periode van 3 maanden tot 1 jaar na het ontstaan. Het komt meer voor bij meisjes dan bij jongens en bij kinderen die slechts een lichte stotterernst vertonen. Reacties vanuit de omgeving op het stotteren spelen hier een belangrijke rol.

Indien u stottermomenten heeft opgemerkt, komt u best eens langs voor een uitgebreid stotteronderzoek. Daarin wordt de ernstgraad in beeld gebracht.

Indien na afname van de testinstrumenten en na het doorlopen van een uitgebreid klinisch interview (waarin een analyse wordt doorlopen van de risicofactoren pro-stotteren) een lichte stotterernst wordt vastgesteld, is opstarten van therapie mogelijks niet nodig want dan bestaat de kans dat de stottermomenten spontaan weer verdwijnen. Tijdens dit onderzoek zal u geïnformeerd worden en worden al uw vragen beantwoord.

Indien het gaat om een hogere ernstgraad dan starten we best zo snel mogelijk op met begeleiding om te voorkomen dat het stotteren verder ontwikkelt tot een stotterprobleem. Mijn werkmethode is gebaseerd op de sociaal cognitieve emotionele gedragstherapie waarbij voor jonge kinderen ook een oudercursus wordt aangeboden.

Het onderzoek wordt enkel terugbetaald indien je een voorschrift hebt van de huisarts met vraag naar een bilan en indien stottertherapie ook effectief volgt. Mocht opstart therapie dus niet nodig zijn, wordt er helaas niets van terugbetaald.

🍪 Deze website maakt gebruik van cookies.